top of page
חיפוש

התקפי חרדה

חרדה היא מצב נפשי ופיזי בו האדם חש פחד ואי שקט, בשל מחשבה שמשהו רע עומד לקרות. זהו מנגנון הישרדותי שמטרתו להגן עלינו מפני סכנה, בין אם היא אמיתית ובין אם היא מדומיינת. התקפי חרדה מופיעים בצורה פתאומית ולפעמים נמשכים לכמה דקות, ולפעמים יוכלו להימשך לאורך זמן.הם יכולים להיות מסוגים שונים, כולל התקפים של חרדה כללית, התקפים של חרדה סוציאלית, התקפים של חרדת פאניקה ועוד. כל סוג מתאר תחושות שונות ותסמינים אופייניים.

חרדה

תחושות פיזיות בעת חרדה

ישנן תחושות פיזיות רבות בעת חרדה והתחושות יכולות להיות דפיקות לב, דופק גבוה, קושי לנשום, כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות, הזעה מוגברת, רעידות, תחושת קושי בנשימה, תחושת מחנק ועוד. התקפי חרדה עלולים להופיע בכל רגע ואפילו במהלך השינה. תחושת איבוד השליטה על הגוף מגבירה ומחריפה את החרדה. לעיתים, התסמינים הגופניים של התקפי החרדה עלולים להיות מטעים ולהתפרש כתסמינים פיזיים המתריאים לקראת התקף לב.אמנם, התקפי החרדה מרגישים קשים ובלתי ניתנים לשליטה, אך החדשות הטובות הן שכן ניתן ללמוד לשלוט בהם - אפילו בעת שהם מתרחשים.


מדוע החרדה מתעוררת?

החרדה היא כיום הבעיה המובילה בבריאות הנפש ברחבי העולם, ושכיחות החרדה עדיין במגמת עלייה, בייחוד בקרב בני נוער. מספר הילדים ובני הנוער המאובחנים עם חרדה הולך וגדל.

אחת הסיבות שגורמות לעלייה בתחושת החרדה היא נטל ואי הוודאות כמעט בכל תחום של החיים המודרניים וזאת בתגובה למגוון של שינויים כלכליים ותרבותיים. אי ודאות אינה הסיבה המרכזית להתעוררות החרדה, אך היא מספקת לה קרקע דשנה. גורם משמעותי בעליה בשיעורי החרדה היא השימוש המוגבר במדיה החברתית המוביל להשוואה חברתית שלילית והרגשה כללית ירודה.


כאשר חרדה הופכת להפרעה

חרדה שאינה מטופלת כראוי עלולה לשבש ולהפריע בחיי היומיום, בין אם בבית הספר, בעבודה או עם חברים.

כשהחרדה מתמשכת ויוצאת מפרופורציה ושליטה, היא מפריעה לתפקוד היומיומי ויכולה להיות מלווה גם בדיכאון.


כיצד לטפל בחרדה?

פסיכותרפיה הינה כלי יעיל בטיפול בחרדה, לבד או בשילוב עם תרופות, תוך שינויים באורח החיים (אימונים גופניים ושילוב של מדיטציות), על מנת להבטיח את השינוי לאורך זמן. גם טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), המותאם לחרדות הספציפיות של הפרט, היא אחת האפשרויות היעילות ביותר. חלק מהותי ברוב הטיפולים ההתנהגותיים בחרדה הוא טיפול בחשיפה - המטופלים נחשפים בבטחה ובהדרגה לפחדים שלהם ובכך הם צוברים ביטחון וכלים להתמודדות עד שהם לא נמנעים מהם יותר. המטרה העיקרית של הטיפול היא להשיב למטופלים את הרוגע לחייהם ואת השליטה על הגוף שלהם בזמן שהחרדה תוקפת ומשתלטת. בטיפול בחרדה המטופלים רוכשים כלים שעוזרים להתעמת עם הפחדים שלהם ולהשיב לעצמם את תחושת הרוגע והשליטה בחייהם ולהתמודד טוב יותר ברגעי חרדה.




bottom of page