top of page
חיפוש

דימוי עצמי נמוך

המונח "הערכה עצמית" נשמע לכם מוכר? כנראה שכן. אנחנו נשמע אותו כשנדבר על מערכות היחסים שלנו, יחסינו עם הבוס בעבודה וגם כשנדבר על עצמנו. נשתמש במונח זה באופן נרחב ונייחס אותו לאוסף עצום של בעיות בחיינו. כשנרגיש שאנחנו לא מאוד בטוחים, או כשנתקשה להציב גבולות מול אנשים אחרים, כשנרגיש שאנחנו מרצים ומסכימים גם כשאנחנו לא רוצים, כשנהיה ביקרותיים כלפי עצמנו ועוד… נאמר שזה כך כי ההערכה העצמית שלנו נמוכה.

ישנם גורמים רבים להערכה עצמית נמוכה. לפעמים הערכה עצמית נמוכה יכולה לנבוע מטראומה או ילדות קשה, לעיתים ההערכה העצמית שלנו תיפגע בשל נישואים לא מאושרים, גירושים, או התפרקות מערכות יחסים. גם להיות מוקף בסביבה שלילית יתרום להערכה עצמית נמוכה, והדבר יזין את עצמו: כשנהיה מוקפים בסביבה שלילית, כך ההערכה העצמית שלנו תיפגע, נהפוך בעצמינו לשליליים ונפגע בסביבה.

במצב בו ההערכה העצמית שלנו היא מאוד נמוכה, הדבר יכול להביא לחרדה חברתית והמנעות מקשרים חברתיים. ההערכה העצמית הנמוכה עלולה להיות הרסנית ועלולה גם להשפיע על הבריאות ולהפך, גם מקרים רפואיים עלולים לגרום לדימוי עצמי נמוך. אנשים הסובלים מכאבים כרוניים, דלקות חוזרות ונישנות, עלולים לחיות בתחושת אומללות וחוסר משיכה.

למרות שבעיות חברתיות הן הגורם העיקרי להערכה עצמית נמוכה, גם סוגים נוספים רבים אחרים של בעיות עלולים לגרום לה. דיכאון, למשל, יכול להוביל לדימוי עצמי נמוך. אם יש לך היסטוריה של דיכאון, סביר להניח שתהיה לך הערכה עצמית נמוכה ואם אתה סובל מדיכאון, ייתכן שיהיה צורך בטיפול.

ישנם אנשים העשויים להיוולד עם הערכה עצמית נמוכה ולעולם לא יהיו מודעים לבעיה. אנשים שנולדו עם מוגבלות או הפרעה התפתחותית כמו חירשות, עיוורון או נזק מוחי, יסבלו מהערכה עצמית נמוכה ולאו דווקא ייגשו לטיפול. טיפול מתאים וליווי מקצועי יעזור להם להתמודד עם הבעיות ויעזרו להם להגיע למצב בו ההערכה העצמית שלהם היא גבוהה והם יחיו חיים במלוא הפוטנציאל שלהם, ללא קשר למוגבלות המשפיעה על ההערכה העצמית שלהם.

בחנו את עצמכם בקצרה:

ענו על כל שאלה ב"כן" או ב"לא".

שאלון זה אינו מחליף אבחנת איש מקצוע, אך הוא כן יכול לסייע לכם להבין את ההערכה העצמית שלכם.

  1. האם אני יכול לדבר על הנקודות הטובות שלי, הכישורים, היכולות, ההישגים וההצלחה שלי עם אנשים אחרים?

  2. האם אני יכול לעמוד על שלי מול אנשים שמתעלמים מהרצונות שלי? האם אוכל להתמודד בסיטואציה כזו בכבוד ובביטחון?

  3. האם אני מרוצה ממי שאני, מההתנהגות שלי ומהעיסוק שלי בחיים?

  4. כשאני פוגש אנשים בפעם הראשונה - האם אני מתעסק במה הם יחשבו עליי?

  5. האם חיי מאוזנים בין חיי המשפחה, חיי החברה ושעות הפנאי והעבודה?

  6. האם אני מרגיש שאני ממלא תפקיד משמעותי וחשוב בבית, בעבודה, בבית הספר, בזוגיות או בקהילה?

  7. האם אני פותר בעיות טוב? האם החשיבה שלי אינה מקשה עלי ומונעת מאמונות או פחדים לא רציונליים?

  8. האם אני מוכן לחוות עימות, במידת הצורך, כדי להגן על זכויותיי?

אם ענית "לא" לשלוש או יותר מהשאלות הללו, ייתכן שתצטרך לעבוד על ההערכה העצמית שלך.

ישנם גורמים רבים להערכה עצמית נמוכה והרבה מהם יכולים להיות מטופלים, לא משנה מה הסיבה להערכה העצמית הנמוכה, ניתן להתמודד עם זה כל עוד האדם מוכן לעבוד על פתרון בעיותיו.

בנוסף פנייה לאיש מקצוע יכולה לתרום ולסייע בבדיקה של מהם הגורמים להערכה עצמית הנמוכה ועבודה על איך להתגבר עליהם מה שאמור לסייע ויעזור לשפר את המצב.

הצעד הראשון הוא להבין מה הבעיה ולאחר מכן למצוא דרך לפתור אותה. זה יכול להיות כרוך בשינוי אורח חיים, הרגלי אכילה, או אפילו שינוי קל בדרך בה אנחנו מסתכלים על העולם. תגלו שאם תצליחו לעבור את זה ולשפר את הדרך בה אתם מרגישים, הביטחון העצמי והערך העצמי שלכם יעלו.


bottom of page