תחושת הלחץ, בעיקר כשהיא חוזרת ומתמשכת, יכולה להביא אותנו עד לכדי מצב של חולי, אך אולי יפתיע אתכם לשמוע שבלי לחץ, היינו מתים. לחץ מתון הוא שמשאיר אותנו עסוקים והוא זה שגורם לנו להתקדם בחיים.

הלחץ, כפי שאנו נתייחס אליו, יהיה מורכב מ-2 מרכיבים בדרך כלל: הלחץ מהבחינה הפסיכולוגית; כיצד אנחנו תופסים לחץ, והתגובה הפיזיולוגיות של הגוף המערבת מספר מערכות; מטבוליזם, שרירים, זיכרון ועוד…
לחץ ברמה מסוימת, הכרחי עבור כל מערכות החיים. הלחץ יעזור לנו לתפקד במצבים של אי ודאות ואתגר. הסכנה\האתגר\חוסר הוודאות יפעילו באמצעות אותות הורמונליים מערכת תגובה אוטומטית, Fight or Flight, הילחם או ברח - מנגנון שמכין אותנו להתמודד עם סכנה באופן מיטבי. מנגנון זה אכן עוזר לשרוד, אך לטווח הארוך הוא עלול להביא את האדם לנקודה ממנה יהיה לו קשה להירגע.
גורמי הלחץ הם שונים אצל בני אדם שונים. יהיו אנשים שעימות עם הבוס עלול להביא אותם ללחץ בלתי נשלט ויהיו כאלה שהיתקלות במקק בבית תעורר אצלם תגובת לחץ חזקה. בעקבות האירוע המלחיץ יופרשו הורמונים שונים בגוף (אדרנלין, נוראדרנלין, דופאמין, סרטונין, טסטוסטרון, אסטרוגן וקורטיזול) ואלו יגבירו את פעימות הלב ואת מחזור הדם כדי לתמוך במצב אליו הגוף נקלע, יעזרו לגייס שומן וסוכר לאנרגיה מיידית, ימקדו את תשומת הלב לעקוב אחר הסכנה, יכינו את השרירים לתנועה ועוד.
תגובה מצילה זו נועדה כדי לפתור בעיות קצרות טווח ומסכנות חיים, אך לא קשיים מתמשכים שנפגוש בחיי היומיום כמו בעיות במקום העבודה, בעיות זוגיות, הפרעות נפשיות ועוד.
סימני הלחץ הכרוני כוללים בין היתר נדודי שינה, כאבי בטן, כאבי ראש, מתח שרירים, דופק גבוה ובעיות ריכוז, תשישות רגשית, דה-פרסונליזציה (תחושה של ניתוק מהגוף) ויעילות מופחתת.
כשמשכי פרצי הלחץ הינם קצרים, לא נינזק נפשית לטווח הארוך (גם אם לגוף יכול לקחת זמן מה עד שהגוף יירגע), אך כשמשכי פרצי הלחץ הינם ארוכים והעוררות של הגוף הינה ממושכת וחוזרת, עלולות להיות השלכות מזיקות לגוף הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. השלכות אלו נעות בין מחלות לב וסוכרת ועד להתפרצות של דיכאון. השלכות נוספות של לחץ מתמשך הן קצב לב מהיר, בעיות עיכול (כאבי בטן, יציאות תכופות ועוד), מתח שרירים, נשימה כבדה ומהירה, החלשות של המערכת החיסונית (מה שיוביל אותנו להיות פגיעים יותר למחלות) ועוד. הורמוני הלחץ אמנם יכינו את הגוף למקרה חירום אבל הם גם ידכאו את המערכת החיסונית על ידי הפחתת ייצור תאי דם לבנים ובטווח הארוך, ייצור מצומצם זה עלול לתרום להתפתחות מחלות לב, סרטן ועוד.
ניתן לטפל בלחץ בכל מיני דרכים. בפאן הפיזי ניתן לתרגל מדיטציה, יוגה ופעילות גופנית ואלה באופן ישיר ישפיעו על התחושה הנפשית. במקרים חמורים יותר, ניתן ואף מומלץ לפנות לאיש מקצוע מתחום בריאות הנפש שיעזור בכלים מקצועיים להתמודדות עם הלחץ המתמשך. מכיוון שהלחץ מתחיל קודם כל בתפיסה שלנו, מה בעינינו נראה ומרגיש כמאיים, לרוב, כהתחלה, נטפל בתפיסה שלנו וכיצד אנו תופסים את המצב המלחיץ ואיך ניתן להתייחס אליו אחרת על מנת לשפר את ההתייחסות שלנו אליו בעתיד.
מקור התוכן: Psychology Today