לידה, רגע מרגש ומכונן בעבור האם וגם בעבור האב. רגע בו החיים משתנים מקצה לקצה, רגע שמשנה את החיים. הלידה והתקופה שלאחריה מביאה עימה רגשות רבים וחלקם לאו דווקא רגשות נעימים.
אחוז גבוה מהנשים היולדות (כמעט כ-60%) סובלות מדיכאון אחרי הלידה (PPD - Postpartum depression). התסמינים הנפוצים הם חרדה ודאגה רבה, דיכאון ומצב רוח ירוד, עצבנות, בלבול, התקפי בכי\ בעיות שינה ושינויים בתיאבון. התסמינים נעים על ספקטרום רחב, אך אם התסמינים מלווים את היולדת לתקופת זמן ממשוכת מאז הלידה - יש סיכוי שהיולדת זקוקה לעזרת מקצועית.
נשים יכולות לתפקד בצורה יעילה באופן מרשים למדיי לפני הלידה ואז למצוא עצמן מבולבלות מאוד ולא מצליחות לתפקד אחרי הלידה.
נשים שסובלות מPPD, כנראה היו בעלות נטייה לחרדה ודיכאון יותר מאנשים אחרים, אך הדבר לא מחייב. הגעת התינוק מעוררת ומפעילה רגשות חדשים ושונים וגם נשים שמעולם לא סבלו מחרדה או דיכאון עלולות לחוש את זה. בידוד חברתי אחרי הלידה גם הוכח כמגביר את הסבירות לפתח חרדה לאחר הלידה.
התסמינים של דיכאון אחרי לידה כוללים חרדה, עצבנות מוגברת, עייפות רבה ושינויים בהרגלי השינה (שינה מרובה או הפרעות שינה), שינויי תאבון (תיאבון מוגבר או חוסר תיאבון מוחלט), לעיתים תהיינה גם מחשבות על פגיעה עצמית. התסמינים יכולים להתחיל בתקופת ההריון עצמה, בשלבים המתקדמים לקראת הלידה או מנגד, התסמינים עלולים להתעורר גם כמה שבועות אחרי הלידה. מומחים מציעים להרחיב את טווח הדיכאון אחרי ללידה החל משישה חודשים לפני הלידה ועד שנה לאחר מכן.
התסמינים הקיצוניים של דיכאון אחרי לידה יהיו חוסר תקווה, פאניקה, בושה, אשמה, מחשבות אובדניות על עצמי או על התינוק. התסמינים האלו מפריעים באופן מובהק לאם להתחבר ולגדל את התינוק שלה.
לאור התשישות שגידול תינוק מביא עימו, אין זה נדיר לראות את ההורים עייפים, מותשים ואפילו מיואשים לרגעים, אך הסובלות מדיכאון אחרי לידה יחושו שאינן יכולות להפסיק לבכות ולא יצליחו לתפקד.
גם אבות עלולים לחוות דיכאון אחרי לידה. אבות אמנם לא חווים את הלידה ולא נושאים את העובר במשך 9 חודשים, אך גם עליהם עוברת תקופה מטלטלת, בין אם קיימים סיבוכים בהריון ובין אם זו הדרישה לחזור לעבוד כרגיל מיד אחרי לידת התינוק, בלי זמן לעכל את הלידה ולהיות בבית עם בת הזוג ועם התינוק. תמיכה לא מספקת מבן הזוג והיעדרותו המהירה מהבית עלולה להחמיר את התסמינים אצל האישה.
טיפול בדיכאון אחרי לידה יכול לכלול טיפול בשיחות, פסיכותרפיה, לעיתים בשילוב של תרופות נוגדות דיכאון, טיפול הורמונלי ונוכחות בקבוצות תמיכה. שמירה על אורח חיים בריא הכולל שגרת שינה סדירה ככל האפשר, פעילות גופנית ואכילה בריאה - גם הם חלק בלתי נפרד מהטיפול. תמיכה חברתית ממשפחה וחברים תועיל מאוד לטיפול ומניעת החמרה במצב.